Seminarie, 19 feb.

I torsdags hade vi vårt sista seminarium i IKT-kursen. Jag tycker att det var väldigt roligt att många grupper hade var kreativa med sina redovisningar. Detta gjorde det mycket roligare att lyssna, och gav mig många idéer om hur jag skulle kunna göra redovisningar i fortsättningen. Det första man kan säga om alla grupperna är att vi tyckte mycket lika i våra resonemang om hur vi vill att ett LMS ska se ut. Jag gillade verkligen att en grupp gjort en "moccup" för att visa hur de ville ha det. Det var mycket proffsigt gjort.

Jag personligen tycker att det skulle det är viktigt att man ska kunna göra LMS personligt. Men jag kan känna att om det blir allt för personligt kanske det kan bli distraherande.Jag tror att det skulle vara så för mig i alla fall. När man ska göra skolarbete är det lätt att fastna vi andra saker. En skolsida ska vara hyfsat neutral tycker jag, och för mig hade det inte funkat att blanda det med facebook. Jag är för lätt distraherad.

Det var somsagt roligt att många grupper var kreativa med sina presentationer. Kul att vika flygplan, har inte gjort det på år och dar. Och så har jag aldrig sett skype på så nära håll, kul. Sedan så får vi se vad som blir av med Lennars "LMÄÄS" blogg. Som i det flesta sammanhang så är folk jätteangagerade för stunden men sedan blir det inget av det. Får gå in och kolla på den sen, för att se om det blivit någonting av den.

Som sammanfattning av denna kursen tycker jag att den har varit intressan tpå sina håll. Men att det fanns många vägbulor. Som tex pedagogikboken var en anningens svårläst. Men jag tycker att kursen tog sig framåt slutet, och att det funkade bra.  

Mitt lärande.


Jag kan säga att jag aldrig har reflekterat så mycket över mitt egna lärande. Men jag har ju märk när det funkat och när det inte har det. Jag har alltid varit ett barn som tyckt om skolan och gillat att lära mig saker. Jag tycker det är stimulerande att lära mig nya saker och kunna dela med mig av mina kunskaper.

Jag har aldrig riktigt sätt skolan som ett tvång och därför kan jag inte riktigt tänka mig i hela "friheten" att lära rörelsen, som inte tycker att skolan som institution ska existera. Jag som person behöver skolan för att jag ska kunna uppnå saker, i alla fall när det kommer till lärande. Jag behöver någon som ställer krav och ger motivation. Annars kan jag visa en liten tendens till lathet. Om det inte är någon som jag brinner för. Fast även där blir det som toppar och dalar och jag kan behöva en spark i baken.


"Kunskap i böcker är i sig död och ofruktbar. Det är först när en bok, en kurs, ett ämne stimmulerar till ett aktivt sökande som man kan tala om egentlig kunskap."
- John Dewey (Egidius, 2003, s.63)

Jag tycker att den lärostil som passar bäst i på mig är "learning by doing". Men jag är ganska kluven i valet av en lärostil för att jag är relativt mångsidig. Jag skulle även kunna säga att jag är dialogens och reflektionens pedagogik, eftersom jag tycker om att diskutera. I alla fall om det är ett ämne som lämpar sig bättre för diskussion. Jag kan påstå att jag tycker om att det finns en lärare som man kan vända sig till, för att få stöd och motivation från. Det kan nog vara lite av att jag lyssnar väldigt bra på stimuli och repons. Kan likna mig lite med pavlos hundar. Nja kanske inte så extremt.

"Lärande är en process, inte ett resultat. Lärande består i att gamla uppfattningar bearbetas och modifieras. Pedagogens uppgift är att leda in eleverna och studenterna i ett livslångt lärande"
- David Kolb (Egidius, 2003, s.123)

Jag håller med detta citatet helt och hållet, lärande är en process och att vi som studenter ska ledas in på ett lärande som inte bara sträcker sig genom våra skolår. Det gäller helt enkelt att göra oss medvetna om vilken potetial vi har. Men efterson jag aldrig har reflekterat över sådant här innan. Jag hade kanske kunnat underlätta för mig väldigt mycket, bara jag de varit medveten om hur jag lär mig och tar in saker.

Betydelsen för mitt lärande under kursen? Jag kan säga att det har verkligen tagit upp mina ögon för mitt eget lärande. Jag kanske inte kan praktisera det fullt ut, ännu. Men jag ska testa mig fram emellan olika metoder och se vilken som passar mig bäst. Har ju inte hittat det opimala för mig ännu. Jag tycker att det har varit intressant att få ta del av olika lärstilar för att sedan kunna applicera dem på mig själv.

Det bästa för mig när jag lär mig, är väldigt humörs styrt. Vissa dagar funkar det som allra bäst med musik och andra dagar funkar det inte alls. Dag och kväll skifta också mycket, beroende på vilka yttre omständigheter som finns. typ. sambo m.m. Både på positiva och negativa vis. Jag tror att den bästa situationen för mig är en lugn, plats där jag kan koncentrera mig. Men jag ska säga att det varierar mycket beroende på vilket humör jag är på och vad det är för uppgift jag ska göra. Om det är något praktiskt/kreativt vill jag gärna ha musik på, för att det gör att jag får ett bättre "flow" i huvudet. Medans om jag jag ska göra något mer teretiskt eller läsa något föredrar jag om det är nästan helt tyst. För jag är en väldig musik människa så på något underligt sätt så hamnar all min koncentration på musik även fast jag håller på och läser. jag har många gånger kommit på mig själv med att läst ett styck, men inte kommer ihåg någonting eftersom jag på nått undermedvetet sätt lyssnat till musiken i bakgrunden.

I Kolbs cirkel med olika motsatts par abstrakt-konkret, refektion-aktivitet. Tror jag att jag lär mig mest genom AE, Aktiv experimentuell. Eftersom jag är väldigt praktiskt lagd så tycker jag om att testa mig fram, men jag tror att det finns lite av alla dessa i mig bara att vissa är lite mer framstående. I Gardners interligenser så upplever jag att jag har en bra spatsial förmåga och detta visade sig även när jag mönstrade. Bilder, färg och form är mina starka sidor, och detta skulle jag gärna vilja utvecka så att jag kan ta in det mer i mitt lärande. Faktorer som påverkar mitt lärande finns det hela tiden, det finns alltid saker som måste göras, på ett eller annat sätt. Därför tycker jag att Maslows behovtrappa är jättebra, för att jag tycker verkligen att den stämmer in på hur våra liv ser ut, och hur mycket runt omkring oss är uppbyggt. Man måste göra A för att få göra B.

Detta känner jag att det verkligen påverkar mitt lärande om jag inte känner att alla mina behov är tillfredställda, för då har jag svårt att focusera och allt blir uppsjkutet.Jag försöker stimulera mig själv med positiva saker men eftersom jag inte har allt för hård självdiciplin i vissa situationer så blir jag inte alltid så uppmuntrad att tex, fortsätta läsa.

Och för att avrunda detta långa inlägg så vill jag säga att inlärning är viktigt, och man skulle kunna spara mycket tid om man tog sig en liten stund att tänka ut hur man bäst lär sig. jag hoppas att jag ska komma fram till det uptimala för mig, för just nu är jag lite lost. Men hoppas att det blir bättre med tiden, när jag lärt mig mer om mig själv.

//Over and Out

__________________________________________________________________
Egidius, Henry (2003) Pedagogik för 2000-talet, Natur och Kultur, Stockholm

Uppgift om webbplats för lärande.

En webbplats som jag tycker är bra utifrån ett pedagogiskt perspektiv är en webbplats där man på ett bra sätt kan integrera med andra och med läraren. Jag tycker att det är viktigt att man ska kunna få feedback både från läraren och från från andra studenter. Jag är ännu inte så säker på vilken pedagogisk grundtanke/ inlärningsätt som passar bäst för mig. Men jag tycker att det underlättar inlärning om man har kontakt med andra.

Jag skulle nog säga att jag är väldigt praktisk av mig, och att detta speglar av sig i mitt läranade. Därför är "learning by doing" kanske det bästa för mig. Så om en webbplats för lärande ska ha "learning by doing" integrerat skulle det kanske finnas olika "quiz" att göra. Man ska då kunna göra egna quiz och även ta del av andras, och lärarens. Detta gör att man kan lära sig av varandra och samtidigt, få en bredd på det ämnet som man ska lära in. Eftersom alla prioriterar olika saker när de tex. ska plugga inför en tenta. Detta skulle bli en bra överblick över vad man kan, genom att se vad man har rätt på och vad som är fel. Detta hade hjälpt mig att lära in på ett bra sätt. 

Första sidan på webbplatsen trycker jag ska ha ett öppet utseende där man har bra överblick över allt. Jag vill kunna välja vilka funktioner som jag vill ska synas. Tex. mail, nya quiz, bloggar m.m. Men det ska även finnas menyer så man kan komma till dessa sakerna genom kanpptryck med. Sidan ska vara uppbyggd i rutform, där varje ruta har ett specifikt innehåll, med länkar till den sidan. Detta tycker jag hade underlättat i den mån att sidan utformas efter mig personligen, och att sidan på så sätt blir mer logisk, iallafall för mig.

Om man ska se till mina interligenser så har jag en spatial förmåga, och detta tycker jag att man skulle använda mer i webbplatser. Jag känner att jag lär in bra genom färg och form, men jag vet inte riktigt hur man ska integrera detta i en webbsida. Kanske i färgval och hur man utformar olika knappar, och olika betygsgrader. Jag skulle även kunna se att jag är väligt visuell och att det hade hjälp om man skulle kunna ladda hem olika videoklipp, powerpoints, eller till och med hela ljudinspelade föreläsningar som är bildsatta på något bra sätt. Jag tycker även att det ska finnas en slags uppladdnings för studenter där man tex. kan lägga upp olika youtube filmer som har med ämnet att göra. Detta skulle kunna vara en bra dialog mellan studenter, där man kan kommerntera och betygsätta de olika klippen. 

För att kunna hålla en bra dialog mellan studenter så skulle man kunna ha en chat med alla deltagare precis som på tex. msn. Där man man se alla kontakter/deltagare, och om är on eller offline. Man ska även kunna skicka filer tillvarandra, över chaten utan att man ska behöva gå in i systemet och lägga upp filen.  


Det finns säkert många fler saker som man skulle kunna göra för att få en webbplats mer lärovänlig. De ovanstående är några av punkterna som jag tycker är det viktigaste i mitt lärande, och att detta skulle underlätta. Men jag känner ändå att socialkontakt i verkligheten inte över internet är en av de bättre sätten att lära in för mig, men att denna vebbplatsen skulle underlätta, i hanteringen och organiseringen av inlärningen.




//Over and out.


    
  

Smidigt.

Idag har flowet varit på topp. Vet inte varför, känns inte som om jag har gjort något annorlunda från det jag gjort tidigare. Men jag har verkligen kunnat koncentrera mig hela dagen. Suttit i en kall redigeringstudio så yttreomständigheter var emot mig, men på något sätt kunde jag förbi se det. Skönt när allt bara flyter på och att man knappt märker att timmarna flyger iväg.

Tankar om seminariet 12/3.

Trodde att det skulle vara mycket powerpoints, men blev glatt överaskad av allt mer kreativa tillvägagångs sätt. Är så van vid att alltid behöva göra powerpoints så man ser inte vilka möjligheter som finns utöver. Men jag ska börja tänka lite mera kreativt från och med nu, eftersom ljudkursen snart är över och det har gett mig mycket kunskap som skulle kunna användas i redovningar.
Men överlag tycker jag att alla gjorde bra redovisningar. Jag tappade bort mig några gånger när jag skulle tala för min grupp, för jag var så otroligt nervös. Men det är jag alltid. Min poerpoint blev iallafall snygg, men jag tycker att det var jättestressande men bara 15 min på varje slide. det gjorde att jag fick "black out" ganska ofta på grund av stressen.



MEN Nu ska jag börja nästa uppgift.

//Over and out.

10 mars, kl.18.18


18.18
Mörkret bör nu sänka sig utanför fönstret, och allt är tyst i byggnaden, förutom lite el-klickande här och där. Känns nästan som om det är jättesent på kvällen för allt är så avslappnat. Jag sitter här helt själv med datorn som enda sällskapet. Detta är ett försök till att anpassa mina lärotillfällen. Jag tycker att det är mycket lättare att sitta här i skolan och jobba eftersom det inte finns så mycket distraherande saker här, som där hemma. Jag och mina kompisar hade idag en tenta plugg dag, efter som dagen D infaller på fredag. Tänkte att vi tillsammans skulle kunna förhöra och lära varandra, men det blev väl inte produktiv som jag hade hoppats på. Så jag har nu lärt mig att det är lättast att plugga när man är själv, för då kan man inte komma in på villovägar hela tiden. Men vi fick gjort lite i alla fall, det är väl alltid nått.

18.26 Nu är det bäck mörkt, och det är dags att lägga det sista krutet innan det är dags att gå hem.Tycker andå att jag fått ut hyfsat mycket idag, av det som vi ska lära oss. jag gör som jag alltid gör när jag pluggar, jag läser kaplitet och skriver av allt det som jag tycker är viktigt. Jag vet inte om detta är det bästa sättet för mig att lära in, men det har funkat någolunda hittils. Visst det tar mycket tid att skriva ned nya antekningar, men eftersom jag är ganska visuell tycker jag att det är kul att göra fina anteckningar, och jag tror att det hjälper mig lite i inlärandet. Raka fina rader, över rubricker, och fina gröna överstryknings pennor, detta gör att mitt kreativa blir tillfredställt och skapar "flow". Man mår alltid bra av fina anteckningar :)

18.35 På torsdag är det även IKT seminarium på läro-objekt. Det är jag som ska redovisa från min grupp. Jag hoppas att det kommer gå bra, för jag tycker att det är en anningens obehgligt att prata inför folk, speciellt i nått ämne som jag känner mig osäker på. Men jag får helt enkelt ta mig i kragen och klara det, men kan inte göra mer än sitt bästa. 

Men nu är det dags att ta och gå hem i mörkret, hoppas att det slutat pudra snö,
för nu vill jag att våren ska komma.

Flow?!

Nu har jag gjort ett försök till att anpassa min läromiljö för att jag ska få ut så mycket som möjligt. Detta funkade inte riktigt pågrund av olika omständigheter. Jag är en mycket komplicerad person. Så jag kan ju säga att humör sperar stor roll i om man lär sig nått eller inte. Men jag ska göra ett försök till. Kanske inte anpassade tillräckligt.


Men banne den som ger sig.



Statistik!


Haha, det är fler som läser min
Pedagogik Blogg
än min privata blogg. :P


Woho.



Denna sajten verkar jättebra, har inte testat den själv ännu, men de håller koll på allt.
Bloggar, Communites, ALLT!

TOTIKI - Klicka för att komma till sajten.
om länken inte funkar:www.totiki.com

Seminarium 5/3-09: Lärostilar, Pedagogiska metoder.

Förutättningar för mitt "flow"? Hmm. detta är något jag aldrig riktigt har funderat över. Jag har resonerat som att idag är det en bra dag när allt flyter på bra, kontra dålig dag då inget fungerar. Men det har nu gått upp för mig att det kanske är jag själv som skapar dessa bra respektive dåliga dagarna. Jag skulle nog påstå att jag är av en personlighet som ibland kan ha lite "lat" tendenseer och skjuta upp allt, tills det nästan är försent. Men detta har lärt mig lite att jag jobbar ganska bra under lite press, och att mycket av det bästa som jag åstakommit har blivit till under dessa situationer. Men det kan med bli den motsatta effekten, jag kan blocka av mig själv så att jag inte får något gjort, och frustrationen är ett faktum.

Jag tror att den bästa situationen för mig är en lugn, plats där jag kan koncentrera mig. Men jag ska säga att det varierar mycket beroende på vilket humör jag är på och vad det är för uppgift jag ska göra. Om det är något praktiskt/kreativt vill jag gärna ha musik på, för att det gör att jag får ett bättre "flow" i huvudet. Medans om jag jag ska göra något mer teretiskt eller läsa något föredrar jag om det är nästan helt tyst. För jag är en väldig musik människa så på något underligt sätt så hamnar all min koncentration på musik även fast jag håller på och läser. jag har många gånger kommit på mig själv med att läst ett styck, men inte kommer ihåg någonting eftersom jag på nått undermedvetet sätt lyssnat till musiken i bakgrunden.

I Kolbs cirkel med olika motsatts par abstrakt-konkret, refektion-aktivitet. Tror jag att jag lär mig mest genom AE, Aktiv experimentuell. Eftersom jag är väldigt praktiskt lagd så tycker jag om att testa mig fram, men jag tror att det finns lite av alla dessa i mig bara att vissa är lite mer framstående.

I Gardners interligenser så upplever jag att jag har en bra spatsial förmåga och detta visade sig även när jag mönstrade. Bilder, färg och form är mina starka sidor, och detta skulle jag gärna vilja utvecka så att jag kan ta in det mer i mitt lärande.

Faktorer som påverkar mitt lärande finns det hela tiden, det finns alltid saker som måste göras, på ett eller annat sätt. Därför tycker jag att Maslows behovtrappa är jättebra, för att jag tycker verkligen att den stämmer in på hur våra liv ser ut, och hur mycket runt omkring oss är uppbyggt. Man måste göra A för att få göra B.



- Bild på Maslows behowstrappa. Tryck för att förstora.


Detta känner jag att det verkligen påverkar mitt lärande om jag inte känner att alla mina behov är tillfredställda, för då har jag svårt att focusera och allt blir uppsjkutet.Jag försöker stimulera mig själv med positiva saker men eftersom jag inte har allt för hård självdiciplin i vissa situationer så blir jag inte alltid så uppmuntrad att tex, fortsätta läsa.

Men jag ska frånochmed nu försöka att anpassa mina lärotillfällen så att de ska bli så optimala som möjligt, för när jag är färdig får jag tid över till annat, saker som jag hellre vill göra. Ibland känns det verkligen som tiden rinner emellan fingarana på en och det hade varit mycket bättre att göra det som man ska så snabbt och produktiv som möjligt, för då får man mer tid över till annat sen... och så känns det så grymmt skönt!


Fler lärorika klipp med den underbara brittiska rösten.


PLE.

Föreläsning: 27/2-09, PLE, LMS och CMS.

Det som jag lärde mig under denna föreläsning var inte mycket tyvärr. Jag har nu efterhand förstökt förstå mig in i vad de olika begreppen som vi gick igenom betyder. Känner mig en anningens dum att jag inte förstår. Jag tycket att det blir lite rörigt i hjärnan ibland när det diskuterars fram och tillbaka och då jag oftast tappar tråden på vad det handlade.

Nu har jag fått ihop min PLE-ritning, men det gick ganska bra. har fått surfa runt ganska mycket för att förstp exakt vad en PLE är. Jag hittade den här förklaringen i Klippet som jag la upp i ett av mina tidigare inlägg.

"PLE:s allow learners to set their own learning goals manage their learning, manage both content and process and communicate with others in the process off learning."
- Mark Van Harmalen

Efter att ha sett detta klippet som jag antar ger en hyfstat bra bild av vad ett Personal Learning Environment är så sitter jag fortfarande här som ett ett frågetecken. Känns lite dumt. Funderar på om jag gör det mer komplicerat än vad det är. Hum. Så typiskt mig isåfall.

Så nu är det dags att ta nya tag med nästa uppgift, att analysera LMS m.m. tror att det kommer gå bra.

Min PLE.



Här är min PLE. Färglad och fin blev den, ganska nöjd faktiskt.


- Klicka här för att se bilden i stor storlek.

En liten sak som jag hittade.

Vill säga att det är en mycket charmerande brittisk röst i detta klippet. Men han förklarar PLE på ett ganka bra sätt. Värt att se.

Personal Learning Environments: The future of education?
View more presentations from GrahamAttwell. (tags: learningelearningmature-ip environmentstechnology)







RSS 2.0